Cmc Reklam ve Mimarlık
Dijital Pazarlama
Buradasınız: Anasayfa / BLOG
18 Şubat 2022, Cuma
Dijital Pazarlama
Dijital pazarlama kısaca, marka bilinirliği sağlanması, arttırılması, ürün ve hizmetlerin tanıtılması, müşteri sayısının arttırılması için internet üzerinden yapılan çalışmaların tümüdür. Her firmaya özgü yapılması gerekli olan dijital pazarlaması tamamen stratejiler üzerine kurulmuştur.
Dijital Pazarlama

DİJİTAL PAZARLAMA

 

İnternetin yaygınlaşmasıyla her gün hayatımıza yeni bir terim giriyor. Sosyal medya tanımını yeni öğrenmişken, hayatımıza giren dijital pazarlama, kafamızı birazda olsa karıştırdı. Birbirlerine karıştırılmış olsalar da dijital pazarlama, sosyal medyayı da içine alan, çok daha geniş bir kavramdır. Sosyal medya kullanımının çok fazla yaygınlaşması, reklam sektörünü de harekete geçirdi. Çok doğru bir adım atılarak, alışageldiğimiz reklamcılık anlayışı internet üzerine taşındı. Çok farklı tekniklerle yapılan dijital pazarlama ile; gazetelerde, broşürlerde ve billboardlarda gördüğümüz reklamları bir anda mobil telefonlarımızda, bilgisayarlarımızda görür olduk. Hayatımıza bu kadar hızla giren dijital pazarlama kavramı, aynı hızla gelişerek çok fazla sayıda kitleye ulaşmaya başladı.

 

Dijital pazarlama kısaca, marka bilinirliği sağlanması, arttırılması, ürün ve hizmetlerin tanıtılması, müşteri sayısının arttırılması için internet üzerinden yapılan çalışmaların tümüdür. Her firmaya özgü yapılması gerekli olan dijital pazarlama tamamen stratejiler üzerine kurulmuştur. Firmanın sektörü, verdiği hizmet, ürünleri, müşteri kitlesi hepsi göz önüne alınarak pazarlama faaliyetleri yapılmalıdır. Firmaya uygun olmayan bir pazarlama yöntemi, başarılı olmayacaktır. Dijital pazarlama da tüm gerekli bilgiler analiz edilerek, yapılacak çalışmalar belirlenmelidir. Öncelikle firmanın yüzü olan web sayfası üzerinde yenilikler yapılmalıdır. Web sayfası firmayı yansıtabiliyor mu, mobil uygulama gibi teknolojik imkanlar sunuyor mu gibi içerik çalışmaları üzerinde durulur. Müşterilerin web sayfasını ziyareti sırasındaki davranışları incelenir, eksiklikler tamamlanır. Müşteriler web sayfası üzerinde aradıklarını bulamadıklarında, bir daha giriş yapmazlar. Bu nedenle web sayfası prestij açısından dijital dünyada oldukça önemlidir. Bir diğer dijital pazarlama yöntemi de, arama motoru optimizasyonudur. Google gibi arama motorlarında, ilk sayfada özellikle de ilk sıralarda yer almak çok önemlidir. Sayfanızın çok daha fazla kitleye ulaşmasını, sektördeki rakiplerinizin bir adım önüne geçmenizi sağlar. Ne kadar çok müşteri, o kadar satış demek olduğundan, sitenizin trafiğini arttırmak, pazarlama için atılacak en büyük adımdır. Sosyal medya yönetimi de dijital pazarlamanın olmazsa olmazlarındandır. Sosyal mecralarda yapılacak tanıtımlar, hem maliyetsiz hem de etkin bir yöntemdir. Instagram, Facebook, Twitter, Linkedin gibi sosyal ağların kullanıcı sayıları düşünüldüğünde, dijital pazarlamanın sizi ne denli büyük bir kitleye ulaştıracağını tahmin edersiniz.

 

Dijital pazarlama, sadece dijital ortamda pazarlama yapılmasını sağlamaz. Aynı zamanda yapılan çalışmaların da sonuçlarını size raporlar. Yapılan pazarlama teknikleri, reklamlar, kampanyalar ne kadar kullanıcıya ulaşmış, ne kadar beğeni almış veya ne kadar eleştiri almış, her detayın raporunu size sunabilir. Bu pazarlama stratejinizin doğru veya yanlış olduğu hakkında bilgi sahibi olmanıza olanak sağlar. Gerekiyorsa yeni stratejiler gerçekleştirilir.   Önemli olan tüm bu çalışmaların bir bütün halinde yapılabilmesidir. Web sayfası tasarımı, içerik çalışması, SEO çalışmaları, içerik düzenlenmesi ve sosyal medya yönetimi, hep beraber ve doğru şekilde yapıldığında dijital pazarlamanın başarıya ulaşmaması neredeyse imkansızdır.

Sizleride Aramızda Görmek Dileğiyle...